Vitaliteit. Wat is mijn methode en hoe werkt deze?

Durf training en coaching
Vitaliteit. Wat is mijn methode en hoe werkt deze

Het is mijn missie om personen, teams en organisaties letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen op weg naar een betere vitaliteit, met als resultaat innerlijke vrijheid en rust. Wat is mijn methode voor vitaliteit en hoe werkt deze?

Ik kan me voorstellen dat dit bij jou de vraag oproept “hey Dennis, maar wat doe jij dan precies?”

En dat is een hele mooie en goede vraag die zou kunnen beantwoorden met “ik doe eigenlijk ook maar wat”! Dat is natuurlijk te kort door de bocht en niet helemaal waar. Ik ga letterlijk met jou als persoon, het team waarin je werkt of met de organisatie waarvoor je werkt op reis. 

Laat ik beginnen met de aanpak voor jou als persoon. Wat doe ik dan? De basis van mijn methode bestaat uit 3 stappen. 

De 1e stap: Jouw talenten 

Als eerste ga ik uit van talenten en kwaliteiten welke van nature al bij je aanwezig zijn, jouw drijfveren. Ik ben van mening dat als je weet waar je talent en kwaliteit ligt en wat jou energie geeft. Als je dat in je dagelijkse leven toe kunt passen op privé, zakelijk en maatschappelijk vlak, dat je jezelf automatisch veel vitaler zult gaan voelen. 

Je weet wat je energie geeft en wat je energie kost. Inzicht in je talenten is in mijn visie de sleutel tot een vitaal leven, los van de facetten die erbij kunnen komen waar je geen invloed op hebt. Doen waar je goed in bent, doen wat je leuk vindt, wat je energie geeft, als je dat vaker doet dan dingen die je energie kosten, zal dit vanzelfsprekend leiden tot een vitaler leven! 

Allereerst ga ik graag met je op zoek naar jouw natuurlijke drijfveren en talenten. Hier heb ik een wetenschappelijk onderbouwde tool voor welke ik gebruik om deze inzichtelijk te maken. Dit is een online assesment waarin je een reeks stellingen beantwoord. Uit de antwoorden ontstaat een talentprofiel.

jouw unieke talentprofiel

Niemand heeft exact hetzelfde profiel. Althans na 20 jaar is er tot op heden zijn er nog geen 2 identieke profielen uit voortgekomen. Jouw talent profiel is het uitganspunt voor het talentgesprek wat ik graag met je wil voeren. 

In dit talentgesprek gaan we samen langs al jouw talenten, welke voortkomen uit jouw drijfveren.  Uiteraard krijg je eerst even de tijd om de uitkomsten door te nemen en of je jezelf hierin herkent. De ervaring leert dat vrijwel iedereen met verbazing achterovervalt en zich afvraagt hoe het mogelijk is dat je vanuit deze stellingen bijna 1 op 1 een profiel naar voren komt waar jij en je omgeving zich in herkent. 

Het bijzondere aan deze verbazing is dat we heel vaak wel weten wat we aan het doen zijn, maar we herkennen niet meer of het iets is wat we van nature hebben meegekregen hebben of dat het een aangeleerde vaardigheid is, waarvan anderen zeggen “daar ben jij goed in”. 

Onze talenten zijn vaak de dingen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn, dat je steeds tegen jezelf zegt dat iedereen dit toch kan, het is toch normaal wat ik doe. 

In het talentgesprek gaan we helder maken wat je van nature aan talenten hebt meegekregen. We gaan samen kijken of je situaties herkent uit je leven (privé, werk en maatschappelijk), waarin je dit met voorbeelden kunt duiden. Dit is een hele mooie fase, want deze fase geeft je helder inzicht. 

Als jij weet wat jouw talenten zijn is het voor jou veel makkelijker om te kunnen bepalen welke stappen je wilt gaan nemen in je loopbaan of waarom je van bepaalde dingen stik chagrijnig wordt als je deze aan het doen bent. Of waarom je energie krijgt van bijvoorbeeld mensen helpen. 

Ondersteunende talenten

Dit zijn talenten welke je inzet naar gelang de situatie. Ben jij bijvoorbeeld iemand die heel coöperatief is, maar op bepaalde momenten wel beslissingen kan nemen en tot aktie over kan gaan, dan hoeft leiding nemen niet per definitie een talent van je te zijn, maar zet je deze in als ondersteunend talent. 

De 2e stap: jouw 5 kernwaarden

Op zoek naar jouw ultieme vitaliteit gaan we een laagje hoger. Zoals eerder toegelicht zijn je drijfveren en talenten eigenschappen welke je direct vanaf je geboorte bij je draagt, dit behoort tot jouw kern, jouw identiteit. 

Tijdens je leven word je beïnvloed door je omgeving. In je jonge jaren als kind veelal door je ouders, broers en/of zussen, opa’s en oma’s en docenten op school. Die hebben bepaalde invloed in het systeem waarin jij leeft. Van daaruit vorm je jouw eigen belangrijke kernwaarden en maak je jouw keuzes. 

In een workshop van 2 dagen, dit kan in een kleine groep of tijdens een 1:1 sessie, gaan we onderzoeken of jouw kernwaarden in lijn zijn met je talenten en wat jij laat zien. Ons gedrag is het topje van de ijsberg wat we aan de buitenwereld laten zien.  

Waarom lopen momenteel zoveel mensen vast in werk of privé? Omdat dat wat je aan het doen bent, niet (voldoende) meer overeenkomt met wat jij diep van binnen écht graag wilt. Door de kernwaarden inzichtelijk te maken voor jou, gaan we komen tot de voor jou 5 belangrijkste waarden waarmee je alle belangrijke en grote keuzes in je leven wat makkelijker kan gaan maken. 

Als je bij het maken van een belangrijke keuze stilstaat bij jouw belangrijkste waardes, dan zul je merken dat de keuzes eenvoudiger te maken zijn, omdat je ze maakt vanuit je hart. Een keuze gemaakt vanuit je hart is voor jou in intentie altijd de goede. 

Deze 2 componenten van mijn methode voor vitaliteit zorgen voor rust en innerlijke vrijheid. Immers als jij je keuzes maakt vanuit je talenten en kernwaarden, dan maakt het niets meer uit wat anderen hiervan vinden, je keuzes zijn altijd goed, want je doet wat bij je past. 

De 3e stap: Durven en doen

Als afsluiting bij mijn methode voor vitaliteit gaan we kijken op welke wijze we de punten op de i kunnen gaan zetten. Dit is een stukje maatwerk. Samen bepalen we met welke punten jij de komende periode aan de slag wil gaan. In een 1 op 1 gesprek met allerlei leuke opdrachten gaan we dit verder uitwerken zodat jij een duurzame transformatie door gaat maken die écht een life changing impact heeft op jou en daardoor ook jouw omgeving.

Deel:

WAAROM WACHTEN MET GENIETEN ALS JE VANDAAG AL KUNT BEGINNEN?

Voorkom dat je volledig vastloopt of opbrandt. Pak de regie over jouw leven terug met mijn 10 tips om 100% jij te zijn.
Naam
Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
10 tips om 100% jezelf te zijn
Scroll naar boven