De Kracht van Bewegen: Vitaliteit door Ontspanning en Inspanning

Durf training en coaching
Vitaliteit door Ontspanning en Inspanning

Wat is Vitaliteit?

De zoektocht naar een vitaal en gelukkig leven is iets waar we ons allemaal mee bezig houden. De sleutel tot geluk ligt vaak in onze vitaliteit, aangezien een hoge vitaliteit ons meer energie en draagkracht geeft. Maar wat betekent vitaliteit eigenlijk?

Vitaliteit = Energie

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’, wat ‘leven’ betekent. Het gaat over levenskracht en energie. In mijn rol als vitaloog zie ik vitaliteit als het vloeiende stroom van energie dat ons sterk en fit laat voelen, ons uithoudingsvermogen bevordert en onze mentale veerkracht en doorzettingsvermogen vergroot.

Een vaak onderschat aspect van vitaliteit is hoeveel invloed we er zelf op kunnen uitoefenen. Heb je je wel eens afgevraagd wat ervoor zorgt dat je je zo moe voelt aan het einde van een werkdag? Of beter nog, wat je anders kunt doen om meer energie te voelen aan het einde van de dag? Heb je grip op je energie?

Energiegevers en Energielekken

Iedere dag doen we dingen die ons energie opleveren en energie kosten. Mensen die zich vitaal voelen, zijn zich vaak meer bewust van de zaken die energie geven en welke energie kosten. Ze zorgen ervoor dat ze op tijd en voldoende opladen.

Energie lekken kunnen voortkomen uit emotionele belasting, werkdruk, veranderingen in de werk- privésituatie, of routine en sleur. Aan de andere kant zijn er energiegevers zoals steun van dierbaren, erkenning en waardering, geloof in eigen kunnen, optimisme en flexibiliteit.

Ontdek Jouw Vitaliteit

Om een ‘selfie’ van jouw vitaliteit te maken, is het nuttig om te weten welke energiebronnen je tot je beschikking hebt en hoe je deze kunt beïnvloeden. Bij Vitalogisch hanteren we de Vitaliteitsschijf van vijf: Nut & Noodzaak, Lichaam en Leefstijl, Mentaal Welzijn, Ecologisch Welzijn, en Filosofisch Welzijn.

De Kracht van Bewegen

In dit blog focus ik op de kracht van bewegen. Bewegen wordt vaak verward met trainen, maar ik heb ontdekt dat bewegen veel meer is dan alleen hard trainen. Het kan ook zorgen voor ontspanning, of zoals het vaak wordt genoemd, ontspanning door inspanning.

Een simpele wandeling in de natuur of een fietstochtje kan al voor een energieboost zorgen. Of probeer tijdens het thuiswerken even een aantal keer de trap op en af te lopen of een minuutje te springen in de woonkamer. Het zal je verbazen hoeveel energie het oplevert en hoe het je helpt om weer met focus te werken.

Bewegen voor Je Brein

Zoals neuropsycholoog en bewegingswetenschapper Erik Scherder benadrukt, is “beweging belangrijk voor je hersenen”. Weinig beweging is niet goed voor je hersenen, maar als je wel meer beweegt, zullen je hersenen daadwerkelijk beter functioneren. Bewegen verbetert je planning, initiatief, grip op gedachten, emoties en gedrag.

Het Effect van Beweging op de Hersenen

Bewegen verbetert de doorbloeding van de witte stof in je hersenen, waardoor je nieuwe signalen en informatie beter kunt verwerken. Daarnaast helpt bewegen om je hersenen te voeden, waardoor je beter presteert. Kortom, bewegen maakt je slimmer, meer geconcentreerd en sneller.

Slechts een half uur bewegen per dag kan al genoeg zijn voor de hersenen. Toch lukt het veel mensen niet om dit te realiseren. Stel je voor hoe waardevol het zou zijn als werkgevers en werknemers het belang van bewegen tijdens de werkdag erkennen en het als een verplicht onderdeel van het werkrooster opnemen.

Als partner bij Vitalogisch begrijp ik als geen ander hoe belangrijk het is om jouw vitaliteit als prioriteit te stellen. Wil je vrijblijvend sparren over hoe we samen jouw vitaliteit naar een hoger niveau kunnen tillen?

Neem vandaag nog contact met mij op en laten we samen de mogelijkheden verkennen. Als vitaloog sta ik klaar om jou te ondersteunen op jouw weg naar een gezonder, energieker en veerkrachtiger leven. Laten we samen werken aan jouw persoonlijke groei en welzijn.

Deel:

WAAROM WACHTEN MET GENIETEN ALS JE VANDAAG AL KUNT BEGINNEN?

Voorkom dat je volledig vastloopt of opbrandt. Pak de regie over jouw leven terug met mijn 10 tips om 100% jij te zijn.
Naam
Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
10 tips om 100% jezelf te zijn
Scroll naar boven